Seizoenen van het Leven

21 Jun 2015
Intermedi-Art galerie kunstuitleen, getijdenboek

Het hedendaags getijden- en pelgrimsboek Seizoenen van het Leven is een rijk versierd boek naar middeleeuwse traditie. Het bevat veertig miniaturen van hedendaagse kunstenaars over universele thema´s en vierentachtig verhalen - voor elke maand zeven - over belangrijke ervaringen van inspirerende dichters, schrijvers en anderen.

Het boek kost € 19,95 (eventueel verzendkosten 
€ 4,50 voor één of twee boeken) en is verkrijgbaar bij Intermedi-ArtBoekhandel AugustinusDekker vd Vegt boekverkopers, Van NatureHilarion en in de Stevenskerk Nijmegen.

Seizoenen van het Leven is een hedendaagse variant op de middeleeuwse getijdenboeken. Vandaag de dag is het Christendom niet meer de verbindende gemeenschap die het in de Middeleeuwen voor veel mensen was. Er ontstaat een nieuwe, mondiale gemeenschap waarin meerdere religies op gelijkwaardige basis naast elkaar bestaan en ook mensen leven die niets met religie hebben. Wat verbindt die gemeenschap? Hoe kun je aan je leven vorm geven te midden van zoveel indrukken? Er is een voortdurende zoektocht op gang gekomen die we met het getijdenboek willen ondersteunen.

miniatuur uit Seizoenen vh Leven, Constellatie, Marjoke SchultenDe Zomerexpo van 2015 in de Stevenskerk Nijmegen stond in het teken van het hedendaags getijdenboek Seizoenen van het Leven. In de zomer van 2015 startte ook de Walk of Wisdom vanuit de Stevenskerk. Omdat deze projecten goed bij elkaar aansloten werkten Intermedi-Art en de Stichting Walk of Wisdom samen. Zie voor het laatste nieuws over de pelgrimstocht de website van de Walk of Wisdom.

Unieke uitgave 
Naast de populaire uitgave verschijnt ook één unieke versie. De originele miniaturen worden na de expositie gebonden tot één uniek getijdenboek. De opbrengst van de verkoop vormt de basis voor nieuwe culturele projecten in de Stevenskerk. Voor de koper kan een extra pagina toegevoegd worden bijvoorbeeld met de reden voor de aankoop. Denk aan opdracht, jubileum, herdenking, bijzonder cadeau, familiewapen, bedrijfslogo, liefdesverklaring…

Nijmegen getijdenstad 
Duc de BerryNijmegen is al lange tijd de stad van de getijdenboeken. De drie Nijmeegse gebroeders van Limburg maakten in de Middeleeuwen rijk geïllustreerde gebedenselecties in opdracht van edellieden. De boeken zijn waarschijnlijk de meest waardevolle exportproducten die Nijmegen ooit heeft voortgebracht. De Belles Heures en Très Riches Heures zijn een vast onderdeel van topcollecties van het New York Metropolitan Museum en de Bibliothèque nationale de France in Parijs. Zij zijn elk vele miljoenen euro’s waard.


Getijdenboeken
 
Van oudsher wordt in christelijke kloosters op vaste uren gebeden. Die uren worden getijden genoemd; ze geven structuur aan het kloosterlijk leven. In het middeleeuwse Europa raakten ook niet-religieuzen met het ritme van deze getijden vertrouwd: de kloosters waren alom tegenwoordig en de kloosterlingen luidden steevast voor het bidden de klok. Vrome burgers zegden bij het horen van die klokken vaak een kort gebed op (het schietgebedje) en rijke edellieden begonnen met de uitgave van persoonlijke gebedenselecties. Zo ontstonden lekenversies van de ingewikkelde gebedenseries van de kloosterlingen: de getijdenboeken.