Expositie 25 jaar Nijmegenprent

15 Jul 2018
- 19 Aug 2018 
Diana Huijts te midden van haar 12 Zichten op de Waal bij Nijmegen, foto Maaike van Helmond

foto Maaike van Helmond (MaaiMedia)

Expositie 25jaar Nijmegenprent met werk van Diana Huijts
Stevenskerk Nijmegen 
15 juli tot en met 19 augustus 
Vrij entree

Openingstijden 
ma. t/m zo. 12.00 – 17.00 uur 
Elke vrijdag, zaterdag en zondag is iemand van Intermedi-Art aanwezig. 
wijzigingen bij hoge uitzondering mogelijk zie www.stevenskerk.nl

De 25ste Nijmegenprent is een linoleumsnede met sjabloondruk van Diana Huijts. Uit haar serie 12 Zichten op de Waal bij Nijmegen kozen de lezers van De Gelderlander hun favoriete prent. Alle prenten kregen stemmen, maar de meeste gingen naar Zicht op de Waalkade en de Valkhofkapel. We zien een stad rijk aan cultuur en natuur, waar mensen werken, spelen en recreëren. Een plek waar mensen het goed hebben.

Diana Huijts (Amsterdam 1954) woont en werkt in Enschede. In 1983 studeerde ze af aan de AKI, Academie voor Beeldende Kunst in Enschede. Haar heldere beeldtaal vol verrassende details spreekt veel mensen aan. Herman Haverkate typeert Diana’s werk treffend: ‘Haar kunst stoelt op een grote kennis van de kunstgeschiedenis en een niet aflatende verwondering over de gewone dingen van het leven’.
Op verkenning in Nijmegen werd Diana verliefd op onze stad. Vooral het nieuwe rivierenpark maakte veel indruk op haar. De Waal heeft Nijmegen gemaakt tot wat zij is en doet dat nog steeds. Geïnspireerd door de 36 gezichten op de berg Fuji van de Japanse prentmaker Hokusai (1830) – maakte Diana 12 Zichten op de Waal bij Nijmegen. 
Alle 12 prenten laten iets zien van het leven en de natuur rondom de Waal. Dit keer geen nadruk op Nijmegen als oudste stad, maar meer op Nijmegen als jeugdige, dynamische en eigentijdse stad.

Boekje 25jaar Nijmegenprent
Alle Nijmegenprenten en de nieuwe serie van Diana Huijts zijn opgenomen in het boekje 25jaar Nijmegenprent. Op ons verzoek schreef de Nijmeegse dichter Jaap van den Born bij alle prenten van Diana drie dichtregels. Van Haiku’s moet Jaap niets hebben. Hij koos voor het rijmschema aab waarbij de eerste twee regels een beschrijvend karakter hebben en de laatste regel een soort wijsgerige overpeinzing bevat. Dat laatste is naar zijn zeggen niet helemaal gelukt, maar naar mijn idee sluiten de dichtregels wel prachtig aan bij de diepere betekenis van de prenten.

Het boekje is voor € 6,- verkrijgbaar bij de expositie tijdens openingstijden.